czwartek, 12 kwietnia 2012

BIAŁKA

Białko jest głównym materiałem budulcowym naszego organizmu. Białka nazywa się inaczej proteinami. Stanowią one 15 % masy ciała, w szczególności układu mięśniowego. Białka są związkami wielocząsteczkowymi, które zbudowane są z aminokwasów. Podzielić je można zarówno na te pochodzenia roślinnego, jaki i na te pochodzenia zwierzęcego. Same w sobie mogą być źródłem energii. Wartość energetyczną dziennej racji żywieniowej dorosłego człowieka powinny stanowić od 10 do 14 % białka.

W procesie trawienia białko zawarte w pokarmie rozkładane jest na 20 aminokwasów, które najpierw zostają absorbowane do krwi, a następnie transportowane są do wątroby, gdzie dalej są rozkładane i dostarczane kolejno w celu budowy białek. W ciągu dnia, organizm człowieka zdrowego traci około 30 g białka. Przy czym sportowcy tracą go więcej niż normalny człowiek.
Zbyt niska wartość białka w organizmie może doprowadzić do niedożywienia, a w tym stanie organizm hamuje podstawowe procesy życiowe, może doprowadzać również do osłabień odporności - chorób infekcyjnych a także alergii. Proporcje przyjmowanych białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego powinny być ściśle określone. Białko stosowane jest obecnie w dietach zarówno tych, które mają na celu zwiększenie przyrostu masy mięśniowej, jak i w odchudzających. W tych pierwszych należy w odpowiednich proporcjach, podczas treningu oraz ok. 2 po treningu ( w przypadku sportowców) przyjmować specjalną mieszankę białkowo - węglowodanową, powoduje to zwiększone wydzielanie hormonu wzrostu a także insuliny, są to hormony anaboliczne które pomagają zwiększyć przyrost masy mięśni. W drugim przypadku - aby schudnąć organizmowi należy dostarczać w ciągu doby wysokie dawki białka, lub produktów wysokobiałkowych. Białka w tej sytuacji powodują szybszą przemianę materii i zmniejszenie łaknienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz